TDAH en nens

TDAH en nens

Què és el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH)?

El Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) és un trastorn del neurodesenvolupament que es caracteritza per dificultats d’atenció, hiperactivitat i impulsivitat. Afecta al desenvolupament i funcionament de diferents àrees cerebrals i persisteix al llarg de tota la vida.

Què entenem per trastorns del neurodesenvolupament?

Els trastorns del neurodesenvolupament són un conjunt de dificultats cognitives i conductuals que tenen el seu origen en la primera infància o durant el procés de desenvolupament i afectaran els diferents processos d’adaptació, desenvolupament cognitiu i conductual, en el que l’activitat del nen es veurà alterada o limitada respecte al que seria esperable a la seva edat cronològica o desenvolupament intel·lectual.

Diagnòstic del TDAH

El TDAH és un trastorn complex, que requereix un correcte diagnòstic i una adequada intervenció. Té una alta comorbiditat, això significa que és freqüent que es presenti juntament amb altres trastorns com els trastorns d’aprenentatge, de conducta, autisme o trastorns afectius entre altres.

Actualment, comptem amb dos sistemes de classificació, el DSM-5 (Manual estadístic dels trastorns mentals, 5a edició, publicat per l’Associació Americana de Psiquiatria, APA) que és el més utilitzat, i d’altra banda, la CIE-10 (Classificació Internacional de Malalties Mentals de l’OMS).

Segons, el DSM-5, el TDAH s’inclou dins dels trastorns del neurodesenvolupament i engloba un conjunt de símptomes que han de ser presents per a arribar al diagnòstic.

Símptomes de TDAH en nens

Quins són els principals símptomes?

Els principals símptomes que ens trobem, són d’inatenció, desorganització i/o impulsivitat/hiperactivitat que es presenten de manera excessiva a l’edat o nivell de desenvolupament cognitiu.

La inatenció, impulsivitat o hiperactivitat ha de comportar un problema per a poder parlar d’un trastorn. Si no comporta un problema o una deterioració en el seu funcionament escolar, social o familiar no podríem parlar que és un trastorn.

Actualment es reconeixen tres presentacions clíniques segons la presència o absència de determinats símptomes particulars, de manera que ens trobem amb tres subtipus clínics, segons el DSM-5:

Combinat: Es donen criteris d’inatenció i hiperactivitat/impulsivitat.

Presentació predominant de falta d’atenció: Es compleixen els criteris d’inatenció però no d’hiperactivitat/impulsivitat.

Presentació predominant hiperactiva-impulsiva: Sí es compleixen criteris d’hiperactivitat-impulsivitat però no d’inatenció.

Dèficit d’atenció: Segons el DSM-5, en nens de més de 6 anys s’han de complir 6 o més dels següents símptomes, i en majors de 16 anys serien necessaris complir 5 o més criteris:

Dèficit d’atenció

• No para esment suficient als detalls o incorre en errors per distracció en les tasques escolars, en el treball o en altres activitats.

• Té dificultat per a mantenir l’atenció en activitats lúdiques i acadèmiques, passen ràpid d’una activitat a una altra.

• Sembla no escoltar quan se li parla directament.

• No segueix instruccions i no finalitza tasques escolars, encàrrecs o obligacions.

• Té dificultats per a organitzar tasques o activitats.

• Evita tasques que requereixen esforç mental sostingut.

• Perd objectes necessaris per a tasques o activitats, és oblidadís.

• Es distreu fàcilment amb estímuls irrellevants, li costa mantenir l’atenció en les tasques.

• És descurat en les activitats diàries.

Hiperactivitat i Impulsivitat

Hiperactivitat i Impulsivitat: Perquè es compleixi la simptomatologia d’hiperactivitat o Impulsivitat han de ser presents 6 o més dels següents símptomes; i en l’edat adulta o adolescent (a partir dels 16 anys) 5 o més:

• Mou en excés mans o peus o es remou del seient.

• S’aixeca en situacions en les quals s’espera que romangui assegut (fent deures, menjant, mirant la tele, etc.).

• Corre i salta en situacions inapropiades per a fer-ho, inquietud motriu.

• Té dificultats per a jugar o participar en activitats d’oci de manera tranquil·la, “està en marxa” com si tingués un “motor”.

• Parla en excés.

• Es precipita en la resposta abans que acabin la pregunta.

• Té dificultats per a guardar torn, no pot inhibir la resposta.

• Interromp o s’immisceix en les activitats d’uns altres.

Els símptomes afecten cada persona en diferent grau, en el DSM-5 es contemplen tres nivells de gravetat: lleu, moderat o sever.

Tots aquests símptomes han de ser presents abans dels 12 anys i han de donar-se en dos o més ambients (exemple: treball, casa, amb els amics, activitats extraescolars, etc.), a més aquestes dificultats han d’interferir clarament en el funcionament de la persona.

Causes del TDAH i prevalença

És un trastorn d’origen neurobiològic amb una alta heretabilitat. En les causes, influiran factors genètics i ambientals, produint-se alteracions qualitatives i quantitatives en el procés de maduració cerebral afectant tant nivell de neuroquímica cerebral (alteració de neurotransmissors, principalment dopamina i noradrenalina) com a nivell estructural, disminuint el volum cerebral.

Ens trobem amb una alta prevalença, aproximadament d’un 3-7% de la població en edat escolar i d’un 4% en adults.

Tractament del TDAH en nens

Tractament del TDAH en nens

Hem de tenir en compte, que el TDAH és un trastorn de difícil maneig, per la qual cosa es requerirà d’una intervenció multimodal i específica.

L’objectiu de la intervenció, no és que desapareguin els símptomes, sinó adaptar-se al trastorn i aconseguir una bona adaptació familiar, acadèmica i social.

El tractament d’elecció ha de ser multimodal, les dues intervencions principals són la farmacològica i la psicosocial, encara que cal tenir present que la medicació no sempre serà una opció viable. El tractament psicològic que compta amb més evidència actualment, és la teràpia cognitiu-conductual. En l’etapa escolar, serà fonamental incloure l’entrenament a pares per a millorar la conducta i les manifestacions clíniques, i aconseguir un bon maneig de les dificultats.

Si és un TDAH lleu, es recomana començar per una intervenció no farmacològica, prioritzant el tractament psicològic, i en el cas que aquest no funcioni s’hauria de valorar la necessitat d’incloure un tractament farmacològic.

En els casos de TDAH moderat-greu es recomana el tractament combinat farmacològic juntament amb la intervenció psicològica amb Teràpia Cognitiu-Conductual.

En l’edat adulta, s’optaria per una intervenció Cognitiu-Conductual, directament amb la persona.

Un abordatge precoç i una adequada intervenció ajudarà a una bona evolució del trastorn i a superar les dificultats que es vagin trobant al llarg de la seva vida.

Mónica Arca Pérez
Psicòloga General Sanitària
Nº Col.: B-02760